Häpna då för fan

Var konferencier på Författarstafetten på Kristianstads bokfestival, som jag arrangerade ihop med Författarcentrum Syd: sex författare och poeter som läste nya texter, pratade om sitt skrivande, om nya böcker. Jag har alltid haft något slags fix idé om att jag måste göra något för att rädda världen; att organisera en händelse där ljus tänds i besökares ögon för att de plötsligt fått en insikt om någonting, en liten lucka som har öppnats i deras huvuden - det är att bidra till världens räddande lite lite grann. Det är inte att omedelbart utrota svält eller lösa klimatkrisen, men ju fler som får en mental käftsmäll, en oväntad spricka i medvetandet, som får bara vakna till lite eller rentav häpna, desto större blir hoppet för mänskligheten. Samma tanke är en av drivkrafterna för mitt eget skrivande (den gamla goa sense of wonder-idén). Vilket får mig att tänka på den här videon:

Häpna, för ditt eget bästa och släktets fortlevnad.